Κυριακή 24 Μάη: ΒιοΜε και Ακυβέρνητες Πολιτείες βιβλιοπαρουσιάζουν στον πεζόδρομο!

ekdilosi_biome2Ο συνεταιρισμός ” το Κιβώτιο” έχει την τιμή να φιλοξενεί στον πεζόδρομο δύο μαχητικά συνεργατικά εγχειρήματα σε μία από κοινού εκδήλωση!
Σας προσκαλούμε λοιπόν στην παρουσίαση του βιβλίου «Οι ανακτημένες επιχειρήσεις της Αργεντινής» και σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Μάκη Αναγνώστου- μέλος αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ,
Αυτή την Κυριακή, 24 Μαΐου , στις 19.30, στον πεζόδρομο της Κατεχάκη (καφενείο Χαλικούτι) με ομιλητές:
. το Χρήστο Μανούκα, από τις εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες
. το Μάκη Αναγνώστου, εργαζόμενο της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ
Στο χώρο της εκδήλωσης θα διατίθενται: προϊόντα της ΒιοΜε και  βιβλία συνεργατικών και ανεξάρτητων εκδόσεων. 
Τα έσοδα της ημέρας θα διατεθούν για την ενίσχυση του αγώνα των εργατών της ΒιοΜε.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
«Οι ανακτημένες επιχειρήσεις της Αργεντινής» αποτελούν την πρώτη εκδοτική προσπάθεια της αυτοδιαχειριζόμενης κοινότητας βιβλίου & εντύπου Ακυβέρνητες Πολιτείες σε συνεργασία με τις Εκδόσεις των Συναδέλφων.
Οι καταλήψεις των εργοστασίων αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι των κοινωνικών αγώνων ενάντια στην οικονομική βία και την καταστολή στην Αργεντινή μετά την κρίση του 2001. Απέναντι στη αποδιάρθρωση της παραγωγικής δομής της χώρας και τη συνακόλουθη αύξηση της ανεργίας, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να οργανωθούν και διατηρήσουν τις -εγκαταλειμμένες από τους καπιταλιστές- επιχειρήσεις στη ζωή. Οι «ανακτημένες» επιχειρήσεις που προέκυψαν από αυτή τη διαδικασία διαπνέονται από το πείσμα του αγώνα και της σύγκρουσης, της κατάληψης των μέσων παραγωγής, της συλλογικής αυτενέργειας των εργαζομένων.
Το βιβλίο πραγματεύεται μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία των επιχειρήσεων υπό εργατικό έλεγχο: την προσαρμογή των εργατών στον νέο ρόλο τους μέσα στην παραγωγή, τις συλλογικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, τη βιωσιμότητα της επιχείρησης μέσα στην καπιταλιστική αγορά και τον συνεχή αγώνα για θεσμική και νομική κατοχύρωση.
 Ο συγγραφέας περιγράφει το κίνημα των ανακτημένων επιχειρήσεων ως ένα ετερογενές και δυναμικό συλλογικό υποκείμενο που βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το εργατικό και το συνεταιριστικό κίνημα, αλλά και με τα άλλα κινήματα που ξεπήδησαν από την κρίση του 2001, όπως οι πικετέρος και τα εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Ταυτόχρονα, προβάλλει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του κινήματος αυτού, το οποίο μέσα από τις καθημερινές πρακτικές του κυοφορεί μια διαφορετική κοινωνική οργάνωση -μια κοινωνία ισοτιμίας και κοινοκτημοσύνης, αλληλεγγύης και συντροφικότητας.
Η μετάφραση και η έκδοση του βιβλίου στη χώρα μας ίσως και να μην είχε πραγματοποιηθεί, αν ο αγώνας των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη δεν είχε στραφεί προς την εργατική αυτοδιάθεση και αυτοδιαχείριση. Χάρη στην αποφασιστικότητα και στην μαχητικότητα των τελευταίων, το κίνημα των ανακτημένων επιχειρήσεων από τους αργεντινούς εργάτες δεν μοιάζει στα δικά μας μάτια σαν μια μακρινή -εξωτική- εξαίρεση. Αντιθέτως, καλούμαστε τώρα να ξεκινήσουμε και στην Ελλάδα, ή καλύτερα να ξαναπιάσουμε, μια εκ βαθέων συζήτηση για τον προσανατολισμό του εργατικού κινήματος ενάντια στην ήττα και στην ενσωμάτωση που προσφέρουν η διεθνής και εγχώρια οικονομική εξουσία.
Σε αυτόν τον αγώνα στεκόμαστε αλληλέγγυοι υποστηρικτές μέχρι την τελική δικαίωση.
                                                                                                                                                  εργαζόμενοι/ες στο συνεταιρισμό “το Κιβώτιο’
Υ.Γ1: για τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της ΒιοΜε μπορείτε να ενημερωθείτε και από το αφιέρωμα  που θα βρείτε εδώ
Υ.Γ2: νέα αντίτυπα του βιβλίου υπάρχουν ήδη στο καφενείο, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν στην οικονομική στήριξη του Μπεγιριού (που μας άφησε).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *